Interview: met de fiets naar het werk

In Vlaanderen gaat 20% met de fiets naar het werk; in Nederland maar liefst 30%. Ook bij Q-lite kiezen meer dan 20 medewerkers voor een fietsrit naar het werk. We springen voor de gelegenheid even achterop bij fervente trappers Niels en Nathalie van onze afdeling Ordermanagement. Zij fietsen op regelmatige basis naar onze Q-lite hoofdvestiging in Baarle.

Wat heeft jullie in beweging gebracht om de fiets te nemen naar het werk?

Nathalie:

Ik ga eerlijk zijn. Er was vroeger geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om naar het werk te fietsen. Ik nam de bus tot in Baarle. Alleen kwam die zo dikwijls te laat of zelfs niet opdagen, dat ik de overstap heb gemaakt naar carpoolen met enkele collega’s. Toen ook zij de wagen omruilden voor de fiets en er bij Q-lite de mogelijkheid ontstond om een elektrische fiets te leasen, was dit voor mij toch de doorslag.

Ik heb eerst een tijdje met een gewone fiets naar het werk gereden om de afstand en inspanning te testen. En dat viel eigenlijk veel beter mee dan verwacht.

Niels:

Bij mij is de aanzet toch vooral de sterke stijging van de benzineprijzen geweest. Als ik de auto kan laten staan, spaar ik dus wel wat uit. In mijn vrije tijd sprong ik al regelmatig op de koersfiets met vrienden. De liefde voor de sport zit er dus wel in. Het was dan ook geen grote stap om de auto in te wisselen voor een tweewieler.

Ik was de verplaatsing naar Q-lite ook al gewend van mijn tijd hier als student zonder rijbewijs. Dan moet je wel, hé. Het is op zich ook maar een kwartier tot een halfuurtje rijden, afhankelijk van de route die ik neem.

Als welk type fietser zie je jezelf?

Niels:

Ik pas wel in het hokje van de sportieve fietser. Voor mij is dat mijn dagelijkse portie sport op een ontspannen manier.  Al kan ik ook wel competitief zijn, hoor. Zo zijn we met enkele koersende collega’s actief op Strava waar we een klassement bijhouden. Dan gaan we voor die topsnelheid en plaatsing als ‘King of the Mountain’!

Nathalie:

Voor mij is het belangrijk om efficiënt van A naar B te geraken zonder veel tijdverlies. Dus ik zou me eerder in de categorie Speed plaatsen. Al zie ik het ook wel als een mooie aanvulling op mijn dagelijkse lichaamsbeweging. Het is per week toch 3 uur extra dat ik een fysieke inspanning lever. Zeker met onze zittende jobs is dat een aangename afwisseling.

Niels:

Inderdaad, ik krijg er ook echt energie van. Als ik eens niet met de fiets ben gereden, dan ben ik meer uitgeput en suf van een werkdag.

Maakt het een verschil in je algemene welzijn en gezondheid, denk je?

Nathalie:

Absoluut, je kan echt je hoofd leegmaken na een drukke werkdag.

Niels:

Ja, klopt, het is echt een manier van pure ontspanning. Na het werk ga ik vaak nog een extra toer rijden in de groene buurt rondom. Je zit bijvoorbeeld meteen in Alphen, waar het echt mooi fietsen is. Een aanrader!

Nathalie:

Je dag is ook meteen goed gestart. Ik ben er van overtuigd dat je weerstand er effectief van omhoog gaat.

Niels:

En je conditie! Je bouwt echt iets op dat zo makkelijk te onderhouden is door gewoon op de fiets te springen. Ik merk dat mijn conditie aan het begin van het fietsseizoen toch al hoger ligt dan die van mijn ploegmaten. Ook al zijn het in zekere zin korte afstanden, toch voel ik een verschil.

Wat houdt je tegen om met de fiets te komen? Kom je door weer en wind?

Niels:

Als het vriest of echt staat te gieten, dan sla ik wel eens een fietsbeurt over. Gemiddeld kom ik 2x per week in de wintermaanden en zo’n 4x per week tijdens de zomermaanden. In de winter is aangepaste kledij heel belangrijk.

Nathalie:

Klopt, thermo aan en gaan! Ik vloek wel eens als het echt slecht weer is, maar ik kom toch 3x per week met de fiets. Per grote uitzondering kom ik met de auto, want ik heb ook niet echt een andere keuze. We hebben één wagen voor het hele gezin, en ik woon het dichtstbij mijn werkplaats. Een goed regenpak en een set reservekledij doen dan wonderen.

Ook de verplichte helm houdt de regen en koude wel tegen. En in de zomer helpt de klept dan weer tegen de aanvliegende insecten.

Over beestjes gesproken: jullie zien vast ook wel eens dieren onderweg?

Niels:

Ja, zeker! Ik heb deze morgen nog een ree gezien.

Nathalie:

Echt? Ja, ik ben een haas tegengekomen. Het lenteweer is er eindelijk en dat merk je. Dat is wel echt plezant. De vogels begin je meer en meer te zien en te horen. Alles wordt groener en dat is toch wel gezelliger om te fietsen.

Heb je nog andere toffe ervaringen gehad onderweg?

Nathalie:

Wat wel opvallend is, is dat je steeds dezelfde mensen tegenkomt. We steken ons hand op en knikken eens vriendelijk naar elkaar. Da’s eigenlijk wel leuk!

Niels:

Meestal zijn zij ook onderweg naar hun werk. En grappig is dat je hen dan ’s avonds opnieuw passeert. Je kent elkaar niet, enkel van ziens. Maar toch is er een soort van wederzijds respect voor de fietsers op weg naar hun werk.

Jullie leasen beiden een fiets via Cyclis Bike Lease. Wat zijn nu de grootste voordelen?

Niels:

Bij Q-lite krijgen we echt een groot stuk betaald door de werkgever. Het is een mooi voordeel, want zelf had ik nooit zo’n degelijke koersfiets kunnen aanschaffen met toch wel een stevig prijskaartje. En je mag je fiets ook in je privé gebruiken. Het fijne is dat je over 3 jaar opnieuw een fiets kan leasen. Dan kies ik hoogstwaarschijnlijk voor een mountainbike.

Nathalie:

Ik zou ook nooit zo’n dure fiets gekocht hebben zonder de leasing. En van je eigen bijdrage dat afgehouden wordt van je loon voel je quasi niets. Dankzij de fietsvergoeding in België betalen je gefietste kilometers je onkosten gewoon terug. Eigenlijk is dat alleen maar winnen!

Jullie zouden fietsen naar het werk dus aanraden aan collega's, begrijp ik?

Nathalie:

Absoluut. Doen, zou ik zeggen! De auto blijft mooi staan. Met de fiets sta ik nooit in de file en heb ik geen parkeerproblemen.

Niels:

Ja, er zijn inderdaad echt veel voordelen aan verbonden. Je krijgt er een goed gevoel van en hebt meteen een positieve start van de dag. Het is goed voor je gezondheid én je verdient je fiets gewoon terug dankzij de fietsvergoeding van de werkgever. Het is de moeite waard!

Zeker nu het mooie weer in aantocht is, kunnen meer en meer werknemers hopelijk de weg vinden naar de fiets. Jullie hebben mij alvast overtuigd om de auto vaker te laten staan.

Dankjewel! Tot op het fietspad, collega’s?